Kicsi lányom bárányhimlős lett, az ő kívánsága volt, hogy vacsorára kakaós csiga legyen. Lehet nemet mondani egy kis betegnek? Hát nem. Úgyhogy ez lett a mai vacsora. :)
Nézzük a receptet
- 60 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (kezdetben lehet 70:30 arányban fehér tönköly liszttel keverni)
- 3 dl gabona/magtej (én most mandulatejet használtam), de készítettem már rizstejjel is
- 2 dkg élesztő
- 8 dkg bio vaj
- 8 dkg méz vagy kókuszvirágcukor
- 1 csapott kávéskanál só
kakaós:
- 5 dkg kakaópor (Hollandot használok)
- 15 dkg kókuszvirágcukor vagy méz
- kevés mandulatej
nutellás:
- fél üveg Rapunzel csokis nutella
- kókuszkrém (mivel nagyon sűrű a mogyorókrém, ezért lazítani szoktam az állagán)
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóiból egy kelt tésztát dagasztok. Kb. 1 órát hagyom pihenni letakarva, majd átgyúrom, és kinyújtom.
- A kakaós vagy nutellás masszával megkenem, majd feltekerem. Kb. 1,5 cm szélesen feldarabolom. Nekem 13 db lett.
- Tepsibe teszem, még pihentetem kb. 20 percet. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsül (180C-on). Én nem szoktam a tetejét még cukorral megszórni, de a nagylányom kókuszt tett rá, és nagyon ízlett neki.
Egyébként ebből a tésztából szoktam kalácsot is készíteni, de ez az alapja a túrós batyunak is.