2015. december 11., péntek

Almalap, az egészséges "gumicukor"

A nyers desszertek elengedhetetlen hozzávalója az aszalt almalap. Érdemes beruházni egy jó aszalóra, mivel nyáron finomabbnál finomabb aszalványokat, szezonon kívül pedig édes és sós krékereket, sütiket készíthetünk. A karácsony elengedhetetlen zserbója és bejglije is készülhet almalapból. De készíthetünk belőle palacsintát, mákos tésztát is.

Természetesen nemcsak almalapból készíthetünk ilyen finomságokat, hanem idényszerűen más gyümölcsből is. Ha az aszalás során megszórjuk különböző magokkal, csírákkal, igazán finom és egészséges müzlilap lesz belőle.


Hozzávalók (33x33 cm-es tálcához):
  • 60 dkg gyümölcs (általában alma+1 banán)

Elkészítése:
  1. Az almát hámozzuk meg, majd a banánnal együtt turmixoljuk simára. Ne adjunk hozzá vizet, késes darabolóval csináljuk (vagy botmixerrel).
  2. Ezután terítsük ki az aszalógép tapadásmentes tálcájára, majd kezdetben 70-80 fokon, majd 2-3 óra elteltével 50 fokon szárítsuk úgy 6-7 órát. Ezután vegyük vissza a hőmérsékletet 40-45 fokra, és aszaljuk készre. Összesen 12-14 óra alatt szárad ki az almalap. A szárítás végefele figyeljünk oda, nehogy túlszáradjon, mert akkor törni fog. Nem mintha ez gond lenne, csak akkor nem lehet tekerni a lapot, pl. bejglihez.
  3. Hűtés nélkül is sokáig eláll, de érdemes hűtőbe tenni, hogy nehogy lakói legyenek a molylepkék. :)
Amennyiben nem tudod magadnak elkészíteni, akkor személyes átvétellel, vagy postai úton lehetőséged van rendelni.

Ára: 900 Ft/ 1 tálca lap (vagy 4 részre vágva)


Aszalással készül, így az enzimek sértetlenek maradnak.
Élő - nyers - vegán - gluténmentes
Hozzáadott cukrot, édesítőszert NEM tartalmaz!