Egy vega csoportban láttam egy kelbimbó receptet, melyet rögtön továbbgondolva megalkottam egy merőben másat, de a vezérfonala a kelbimbó maradt. Nekem nem nagyon tartozik a kedvenc zöldségeim közé, valahogy ritkán kerül be a konyhámba. Vagy keserű, vagy fás, sokszor futottam bele rossz ízűbe. Na most adtam neki még egy esélyt, és ez lett belőle:
A kelbimbó vagy a bimbós kel a vadkáposzta egy termesztett változata. A 19.században belgiumban nemesítették ki, emiatt "brüsszeli káposztának" is hívják. Jól tűri a fagyokat. Októbertől márciusig kapható. Gazdag A-, B-és C-vitaminban (90mg/100gr), karotint, rostot, ásványi anyagokat (kálcium, foszfor, vas, kálium, folsav) is tartalmaz. Gazdag fehérje forrás (13-16%)
A növényben lévő szulforafán serkenti a májban azon enzimek termelését, melyek a méreganyagok kiválasztásáért felelősek. Magas rosttartalma segíti az emésztést, meggátolja a székrekedést, karbantartja a vastagbelet. Fogyókúrázóknak is kiváló alacsony kalóriatartalma miatt (35kcal/10 dkg)
És most nézzük a receptet:
- 5-6 db kelbimbó vékonyra gyalulva
- 1 lilahagyma szintén vékonyra gyalulva
- 1/2 avokadó
- pici citromlé, só
- 2-3 db paradicsom kockára vágva
- tetejére: retekcsíra