2013. november 22., péntek

Zöldek az étlapon

Sajnos az emberek nem tekintenek a zöld levelekre valódi ételként. „A várható élettartam ugrásszerűen megnőne, ha a zöld leveleknek olyan jó lenne az illata, mint a szalonnának” - mondta Doug Larson. 




Pedig a répa zöldjében sokkal több tápanyag van, mint a gyökerében. Míg a cékla gumójában 16 mg kalcium van, addig a levelében 117 mg, az A-vitamin tartalma pedig 192-szer több a gumójánál. (Boutenko, 2011.) Ezek a különbségek igazak más zöldségekre és leveleikre is. Azt se felejtsük el, hogy ezek kitűnő fehérje források. 

Minden zöld színű növény alapja a klorofill, ezért vérképzésre, tisztításra, nemkívánatos mikroorganizmusok növekedésének megakadályozására egyaránt alkalmas. A klorofillt folyékony napenergiának is nevezik. Sejtjeink a klorofilltartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a hemoglobin (a vörös színt adó vérfesték) képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigénszállítást. A klorofillnak hihetetlenül sokrétű hatása van:
  • javítja a vérképet, 
  • segít a rák megelőzésében, 
  • lúgosítja a szervezetet,
  • tisztítja a beleket, 
  • segíti a máj tisztulását, 
  • gyorsítja a sebek begyógyulását, 
  • gyulladáscsökkentő hatás, 
  • javítja a lábak vérkeringését. 

Az a helyes, ha az étrendünk legalább 10-15%-át klorofillban gazdag nyers növények teszik ki. A zöld levelek minden más étellel párosíthatók, ezért kitűnő zöld turmixot tudunk készíteni belőlük. Ezáltal ízletesebbé tudjuk varázsolni a zöld levelek ízét. 

Zöld levélhajtások: rukkola, cékla-, répa-, petrezselyem-, zeller-, retek zöldje, spenót, sóska, mángold, káposzta, saláták. 

Ehető gyomnövények: tyúkhúr, lóhere, gyermekláncfű, disznóparéj, papsajt, útifű, porcsin, csalán, parlagfű, lucerna. 

Fűszernövények: kapor, bazsalikom, koriander, édeskömény, menta.



Külön említést érdemel a búzafű, amely szinte a leghatékonyabb méregtelenítő és tápláló ital szervezetünknek. 70%-ban klorofillt, 102 ásványi anyag közül 92-t; továbbá béta-karotint, B, C, E, H és K vitamint; 19 aminosavat és hasznos enzimeket tartalmaz. A búzafűben kb. 25% fehérje fordul elő. Ez lényegesen több, mint a tojásban vagy a húsban levő. Ann Wigmore-nak köszönhető, hogy ma már világszerte isszák a búzafűlevet és élvezik annak gyógyhatásait. Több évezredes tapasztalatok szerint rendszeres fogyasztása sokféle szervi problémákat gyógyít, vértisztító, vérképző hatással bír. Normalizálja a mirigyek működését és az immunrendszert. Külsőleg is alkalmazható különböző bőrbetegségekre. Ann Wigmore vallja: „a búzafű klorofillja egy új kor élelmiszere, nagymértékben gyógyhatású. Ez a táplálékgyógyászat oldja meg a beteg emberiség problémáit.”