A korhelyleves klasszikus újévi étel, korhelyek számára készült lélekerősítő. A karácsony és utána lévő dőzsölések ellenszere lenne ez a savanyú leves. Bár nem értem, hogy miért kell bele füstölt kolbász és szalonna, hiszen nem a legjobb a másnapos gyomornak. Hát ez a magyar mentalitás: kutyaharapás szőrivel...
Ezt a levest viszont nemcsak újév első napján fogyaszthatjuk, hiszen nagyon finom téli leves.
- 1 hagyma apró kockára vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb sárgarépa kis kockára vágva
- 1 petrezselyemgyökér
- 15 dkg vöröslencse
- 15 dkg házilag savanyított káposzta
- 2-3 babérlevél
- só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
- 1/2 mindenmentes zöldségleveskocka vagy házi vegeta
- kevés kókuszolaj
- A kókuszolajon megdinszteljük az apró kockára vágott hagymát, és belereszeljük a fokhagymát is.
- Hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, majd picit később az átmosott vöröslencsét.
- Mehet hozzá a babérlevél, a fűszerek, és felöntjük vízzel.
- Kb. 20 perc alatt főzzük készre.
- Adjuk hozzá a savanyú káposztát, ekkor már csak össze kell rottyantani.
A vöröslencsét nem kell beáztatni, hiszen enélkül is nagyon hamar megfő! A sózásnál figyelj arra, hogy a savanyú káposzta is sós!