2013. december 18., szerda

Hamburger házilag

A gyerekeim nagyon szeretik a hamburgert, gyakran kérik vacsorára. Az a jó benne, hogy jó sok zöldséggel tele lehet pakolni.A zsömle elkészítése kb. 2 óra, de konkrét munka vele nem több fél óránál.


Hozzávalók:
  • 2 dl langyos gabonatej 
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál só
  • 40 gr. hidegen sajtolt olaj
  • 1 bio tojás
  • 100 gr. joghurt
  • 40 dkg teljes kiőrlésű tönköly 
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2,5 dkg élesztő
Elkészítése:
Az élesztőt pici mézzel megfuttatom, majd a hozzávalókból tésztát dagasztok.

Miután duplájára kelt (kb. 40-50 perc, meleg helyen, letakarva) lisztezett felületre borítom, és 9 egyforma, kb. 120 gr-os darabokra vágom a tésztát. Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.

Hagyom ismét kelni (kb. 30 perc), majd bevizezem egyhén a tetejét, és megszórom szezámmaggal.

180 fokos előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütöm. A kisült hamburger fagyasztható. Szerintem tojás nélkül is működik a recept, legközelebb kipróbálom úgy is.

Töltsük meg jó sok zöldséggel és tegyünk bele zabfasírtot. A húsimádóknak is ízleni fog!

Jó étvágyat!