Mi fán terem a batáta? Hát nem fán, mivel ez egy zöldség gyökere. Más néven édesburgonya. Nemcsak a külföldi termést lehet beszerezni hazánkban, mivel a délkeleti országrészben is termesztik ezt az ízletes zöldséget.
Egyetlen közepes méretű édesburgonya fedezi a szervezetünknek szükséges napi A és C vitamint, valamint kálium, magnézium, réz és mangán szükségletét. Gazdag béta karotinban, és fehérje tartalma is magasabb más zöldségeknél.
Semmi rokonságban nem áll a burgonyával, így táplálkozásilag is kedvezőbben használhatjuk. A burgonya maga a gumó, míg a batáta a gyökér. Glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. De ne keverjük a csicsókával, mert nem ugyanaz a két növény! Kellemesen sütőtök íze van, viszont az állaga sokkal jobb.
Az édesburgonyát ne tartsuk hűtőben, mert a benne lévő cukor átalakul keményítővé. A hámozott, felszeletelt batátát felhasználásig tegyük vízbe, mert hamar oxidálódik.
- 1 kg batáta
- 2-3 vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 10 dkg zöldbab
- kókuszolaj
- kakukkfű, rozmaring, só, bors, kömény
Elkészítése:
- A batátát hámozzuk meg (ha nem bio, egyébként elég neki egy sikálás), és daraboljuk fel közepes kockára.
- A hagymákat szeleteljük fel.
- Egy jénait kenjük ki zsírral és tegyük bele a hagymás batátát. Fűszerezzük fel, és tegyük be a sütőbe, úgy 200 fokra. Fedjük le, hogy kicsit párolódni tudjon.
- Kb. 20 perc elteltével (mikor már kezd puhulni) tegyük hozzá a babot, és süssük együtt még úgy 20 percet.
Tálalhatsz hozzá akár feta sajtot, zöldsalátát is, de önmagában is nagyon finom.