2014. január 17., péntek

Sokhagymás sült batáta zöldbabbal

Mi fán terem a batáta? Hát nem fán, mivel ez egy zöldség gyökere. Más néven édesburgonya. Nemcsak a külföldi termést lehet beszerezni hazánkban, mivel a délkeleti országrészben is termesztik ezt az ízletes zöldséget. 

Egyetlen közepes méretű édesburgonya fedezi a szervezetünknek szükséges napi A és C vitamint, valamint kálium, magnézium, réz és mangán szükségletét. Gazdag béta karotinban, és fehérje tartalma is magasabb más zöldségeknél. 

Semmi rokonságban nem áll a burgonyával, így táplálkozásilag is kedvezőbben használhatjuk.  A burgonya maga a gumó, míg a batáta a gyökér. Glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. De ne keverjük a csicsókával, mert nem ugyanaz a két növény! Kellemesen sütőtök íze van, viszont az állaga sokkal jobb.

Az édesburgonyát ne tartsuk hűtőben, mert a benne lévő cukor átalakul keményítővé. A hámozott, felszeletelt batátát felhasználásig tegyük vízbe, mert hamar oxidálódik.


És most nézzük a receptet (2 fő)
  • 1 kg batáta
  • 2-3 vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zöldbab
  • kókuszolaj
  • kakukkfű, rozmaring, só, bors, kömény
Elkészítése:
  1. A batátát hámozzuk meg (ha nem bio, egyébként elég neki egy sikálás), és daraboljuk fel közepes kockára. 
  2. A hagymákat szeleteljük fel. 
  3. Egy jénait kenjük ki zsírral és tegyük bele a hagymás batátát. Fűszerezzük fel, és tegyük be a sütőbe, úgy 200 fokra. Fedjük le, hogy kicsit párolódni tudjon.
  4. Kb. 20 perc elteltével (mikor már kezd puhulni) tegyük hozzá a babot, és süssük együtt még úgy 20 percet.
Tálalhatsz hozzá akár feta sajtot, zöldsalátát is, de önmagában is nagyon finom.