2014. december 2., kedd

Tudod, mi van a bolti szaloncukorban? Így készíts cukormentes szaloncukrot!

Évekkel ezelőtt, a korábbi munkahelyemen karácsonyra mindig kaptunk egy doboz szaloncukrot. Mire eljött a karácsony, már nem volt belőle, mindet felfaltam. Nos, azóta már sok víz lefolyt a Dunán, már évek óta nem veszek a boltban szaloncukrot. 

Viszont kíváncsiságból mindig megfordítom az üzletekben a szaloncukros dobozokat, zacskókat, és elolvasom az összetevőket. Elmondhatom, hogy évek óta nincs változás. Mindig ugyanazokat a  "szemét" szaloncukrokat árulják. Igen, valóban így gondolom, ugyanis ezek táplálkozástudományi szempontból semmi értékeset nem tartalmaznak a szervezetünk számára. Sőt... Ha folytatod az olvasást, akkor elárulom, hogy miért is gondolom ezt így.


Először is utánanéztem, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv mit is ír a szaloncukorról.

"A szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába/fémgőzölt fóliába, pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény. A kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szemeket védőbevonattal (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) látják el. "

Hát eddig nem  tudtuk meg, hogy mi is az előírás a szaloncukor összetevőit figyelembe véve. Nos, nem is tudjuk meg. Legalábbis ebben az irányelvben nincs meghatározva.

Nézzük tovább:

"Szaloncukorfajták
  • Kandírozott szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza cukorkristály réteggel (kandisz) van bevonva.
  • Mártott szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza ét-, tej- vagy fehércsokoládéval, illetve kakaós, kakaós tej vagy fehér bevonómasszával van bevonva. A bevonat aránya legalább 20%.
  • Töltött (formázott) szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek külső része ét-, tej- fehércsokoládé-vagy bevonómassza. A burok aránya a termék összes tömegének legalább 25%-a.
  • Fondanszaloncukor (konzum szaloncukor): olyan szaloncukor, amelynek korpusza fondanból készül, ízesítőanyagokkal ízesített, kandírozott vagy csokoládéval, illetve egyéb anyaggal van bevonva. 
  • Dúsított fondanszaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza olajosmagvak, gyümölcsök, puffasztott gabonafélék stb. felhasználásával készül. A dúsítóanyagok mennyisége legalább 5% (m/m).
  • Zselés szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza zselé, illetve gyümölcszselé.
  • Marcipán-szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza mandulamarcipán, mogyorómarcipán, diómarcipán, kókuszmarcipán vagy vegyes marcipán. 
  • Vajkaramellás szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza vajkaramella."
Kíváncsiságból tovább keresgéltem, hogy mit is ír az egyes cukorfajtákról:

"Zselécukorka: A zselécukorkák kocsonyás, könnyen deformálható szerkezetű kolloid rendszerek, amelyeket cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup, különféle zselésítőanyagok és jellegkialakító adalékanyagok (ízesítő, színező) felhasználásával öntéssel formáznak és a felületüket védőbevonattal (kristálycukor, csokoládé, bevonómassza stb.) látják el. 
A megnevezés tartalmazza a „zselé” vagy a 2,5% gyümölcs szárazanyagot tartalmazó termék esetén a„gyümölcszselé” szavakat, valamint az ízesítésre való utalást. "

Akkor most nézzük meg konkrétan egy híres cukorgyár zselés szaloncukorjának összetevőjét:

Málna ízű sziruppal töltött, citrom ízű zselé, kakaós étbevonó masszával mártvacukor, glükóz szirup, kakaós étbevonó massza 20% [cukor, növényi zsír, zsírszegény kakaópor(10%), emulgeálószer (szójalecitin), aromák (csokoládé- vanília)], étkezési sav (citromsav), zselésítő anyag (pektin), aromák ( citrom, málna), színezék (E120)

Egyébként az "ízű" elnevezés arra utal, hogy a nevében szereplő gyümölcs vagy egyéb finomság valójában nincs benne, csupán valamilyen aromával van pótolva annak az íze. Tehát ebben a szaloncukorban ne keressünk málnát - annak ellenére, hogy a csomagoláson ott látszik a csodálatos, érett málnaszem.

Abban az esetben, ha mégis lenne benne gyümölcs, akkor is csak mindösszesen 2,5%-ban. Miért kellene ennek örülnünk, ha 100%-ban is lehetne benne, mint pl. egy házikészítésű zselés szaloncukorban. 

Ne dőljünk be a kézműves szaloncukroknak! 

Nézegettem a boltokban a kézműves elnevezéssel illetett szaloncukrokat. Nos, ezek többsége sem jobb, mint a "nagyüzemi". Mindenképpen nézzük meg ezek címkéjét is. Amennyiben "lédig" árulják, kérjük el a dobozon lévő leírást, hogy megvizsgáljuk annak összetevőjét. Ami számomra elfogadható szaloncukor lenne az összetételét figyelembe véve, az olyan 6000 Ft-os kg áron kapható. Ennyit viszont nem adok 1 kg szaloncukorért. Inkább elkészítem magunknak.

Tovább nem is szeretnék ezzel foglalkozni, inkább mutatok 3 olyan szaloncukor receptet, amit te magad is elkészíthetsz, és még hozzáadott cukrot SEM tartalmaz. 

NYERS, EGÉSZSÉGES és TÁPLÁLÓ. 

1. Narancsos brownie szaloncukor

Hát ilyen finomat... nemhiába, a brownie mindig finom. Ez a tészta sok nyers süteményem alapja is, de most csak úgy natúr, szaloncukor készült belőle.

Hozzávalók:
  • 20 dkg áztatott, szárított dió
  • 10 dkg áztatott, szárított mandula
  • 20 dkg cukrozatlan, aszalt datolya
  • 4-5 csepp narancsolaj
  • 1/2 mokkáskanál vaníliapor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • csipet só
Elkészítése:
  1. A diót és a kis darabokra vágott datolyát tegyük egy késes konyhai gépbe, és morzsásra vágjuk. 
  2. Ezután adjuk hozzá a kakaóport és a mandulát, és csak pár pulzálással daráljuk össze, hogy a mandula kissé nagyobb darabokban maradjon.
  3. Cseppentsük bele a narancsolajat, és gyúrjuk össze. Egyesével formázzunk belőle szaloncukor formát.
  4. Mártsuk be nyers, narancsos csokiba.
2. Fahéjas-szilvás zselés szaloncukor

Hozzávalók:
  • 10 dkg aszalt szilva (legjobb a házi-, kén-dioxid- és cukormentes)
  • 10 dkg cukrozatlan aszalt datolya
  • 1/2 mokkáskanál ceyloni fahéj
  • 1/2 mokkáskanál vaníliapor
Elkészítése:
  1. Először is vágjuk fel az aszalványokat kis darabokra. Éppen csak egy kicsi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi, majd 1-2 órát hagyjuk puhulni.
  2. A felesleges vizet öntsük le róla, és ezután minden mehet a botmixerbe vagy a késes darabolóba. Nem muszáj, hogy teljesen krémes legyen.
  3. Ha formázható, akkor készíthetjük is a szaloncukrot. Ha egy kissé lágy lett a massza, akkor terítsük ki úgy 1 cm vastagon és tegyük be az aszalóba, a sütőbe, vagy akár a radiátorra. Ezután daraboljuk kívánt méretűre.
  4. Mártsuk be a szaloncukrokat nyers csokiba. Előtte érdemes jól lehűteni a szaloncukrot (akár a fagyasztóba is betehetjük úgy 10 percre), hogy a csoki hirtelen rádermedjen, így nem lesz ideje lefolyni róla.
3. Zserbó szaloncukor

Ennek itt találod a receptjét.

A NYERS CSOKI receptjét pedig itt olvashatod.
A narancsos nyers csokiba kerül néhány csepp narancsolaj.


Jó étvágyat!


Források:
  • http://www.sarospatakhungaria.hu/szaloncukor/zseles+szaloncukor-1.html
  • http://www.omgk.hu/magyarelelmiszerk.htm