2016. március 29., kedd

Fűszeres polenta rozmaringos gombával

Ez a polenta (puliszka) nem más, mint egy kukoricakása, amelyet kedvünk szerint ízesíthetünk.


Hozzávalók: 
  • 1 bögre kukoricadara 
  • 2 bögre víz
  • himalája só, bors
Amit beletehetünk:
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj vagy kókuszolaj
  • apró kockára vágott, grillezett kápia paprika
  • medvehagyma, újhagyma

Elkészítése: 
  1. A felforralt sós vízbe állandó keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát. Addig keverjük, amíg elválik az edény falától. (Vigyázz, mert "köpködhet" közben!) 
  2. A tűzről levett kész masszába belekeverjük a fűszereket, a zöldségeket és a vajat.
  3. Jól dolgozzuk össze, és egy tálcára terítsük ki úgy, hogy kb. 1 cm vastag legyen. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. Szaggassunk ki belőle formákat, vagy csak vágjuk fel egyforma darabokra.
  5. Sütőben, grill fokozaton, vagy serpenyőben pirítsuk meg mindkét oldalát.

Rozmaringos gomba:
  • 30-40 dkg gomba
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • apróra vágott friss rozmaring
  • himalája só, bors
  • 1 evőkanál kókuszolaj

  1. A gombákat tisztítsuk meg, majd szeleteljük fel. A kisebbek maradhatnak egészben, vagy esetleg ketté vágva.
  2. Tegyük egy serpenyőbe, majd keverjük hozzá az olajat és a szójaszószt, reszeljük bele a fokhagymát és adjuk hozzá az apróra vágott friss rozmaringot is. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Addig süssük, amíg a gomba által kieresztett víz elpárolog, sőt... egy picit le is piríthatjuk.