2016. március 22., kedd

Sárgarépás-narancsos granola

Újabb granola, de most egy szokatlan összetevővel, méghozzá a sárgarépával. Tudjátok mi mindenre jó a sárgarépa? Azon túl, hogy húslevesbe elengedhetetlen és a nyuszik is szeretik. :)


Javítja a máj működését, oldja a lerakódásokat, kihajtja a belekből a rossz felszívódásért felelős, rothadást okozó baktériumokat. Hasmenés esetén is gondoljunk a frissen préselt sárgarépalére, vagy főtt répára, amelyet rizzsel társítva fokozhatjuk hatását. Rizsnyákba főzve a gyenge emésztésű csecsemőknek adható. 

Antioxidáns, béta-karotinban gazdag, védelmet nyújt a rák ellen (Gerson terápia fontos alkotóeleme). Jót tesz a bőrnek, a szemnek, a nyálkahártyának, szabályozza a hormonokat. Szilíciumban gazdag, amely jó hatással van a kötőszövetekre. Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, ezért a fogyasztása során társítsunk hozzá egy kevés zsiradékot.

Úgyhogy együk minél többször, nyersen, főve, sülve, aszalva... minden formában.

Hozzávalók:
Száraz összetevő:
  • 20 dkg nagyszemű zabpehely
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1/2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 mokkáskanál vaníliapor
  • csipet himalája só

Nedves összetevő:
  • 10 dkg sárgarépa reszelve (én sajtreszelőn reszeltem le)
  • 1,2 dl narancslé vagy almalé
  • 1 evőkanál olvasztott kókuszolaj
  • 8 dkg méz
Elkészítése:

  1. Készítsük el külön-külön a száraz és a nedves összetevőket, majd egy laza mozdulattal dolgozzuk össze,
  2. Előmelegített sütőbe tolva (120 fok, légkeverés) süssük úgy 40 percig. Időnként keverjük össze.
  3. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy jól záródó dobozban vagy üvegben tároljuk.