2016. március 11., péntek

Zöldborsópüré kölesgombóccal

Ez a zöldborsópüré első ránézésre talán túl zöld :), de a medvehagyma és a mustár kellően megízesíti, és igazán meglepő, hogy nem is rossz. Legalábbis a párom így jellemezte. :)

A kölesgombócot akár más főzelékhez vagy salátához is társíthatjuk, ne ragadjunk le ennél az összeállításnál.


Hozzávalók (2 fő):
Kölesgombóchoz:
  • 1 csésze köles
  • 1 evőkanál barna rizsliszt
  • 1 kis vöröshagyma
  • kecskesajt/mozarella
  • himalája só
  • 1 teáskanál kókuszolaj
  • medvehagyma
  • panírhoz: kukoricapehely
Zöldborsópüré:
  • 50 dkg zöldborsó
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • kis csokor medvehagyma (szezonon kívül petrezselyem)
  • himalája só
Elkészítése:
  1. A kölest jó alaposan mossuk át. Száraz serpenyőbe kevergessük addig, hogy száraz legyen a köles, de még ne piruljon.
  2. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, pár perc pirítás után öntsük fel 2 csésze vízzel.
  3. Sózzuk, miután felfőtt, 15 perc alatt lassú tűzön, lefedve főzzük meg.
  4. Hagyjuk kihűlni.
  5. A zöldborsó püréhez a kókuszolajon forgassuk meg a borsót, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Sózzuk, főzzük puhára.
  6. Krumplinyomóval törjük össze, adjuk hozzá a mustárt és az apróra vágott medvehagymát. Rottyantsuk össze.
  7. A kihűlt köleshez adjuk hozzá a lisztet, apróra vágott medvehagymát. Formázzunk belőle gombócot és a közepébe tegyünk egy kevéske sajtot. Forgassuk meg apróra összetört kukoricapehelybe, és előmelegített sütőben süssük meg.