2016. április 15., péntek

Kakaós és nutellás csiga kicsit másképp

Már van az oldalamon egy kakaós csiga recept, ami eredetileg az anyósom receptje volt. Bár kissé meg kellett reformálni, hogy tej- és tojásmentes legyen.

Ez a mostani recept egy kicsit vajasabb, és a különleges dagasztásnak köszönhetően igazán laza lett a tésztája annak ellenére, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült.

Ebből a tésztából nemcsak csigákat készíthetünk, hanem kockára vagy háromszögre szeletelve megtölthetjük lekvárral, vagy diós töltelékkel.

A dagasztás ötletét a "Hogyan süssünk kenyeret" című könyvből vettem. Érdemes megvenni, hamarosan írok erről egy könyvajánlót.

... és akkor most jöjjön a recept.


Hozzávalók:
  • 45 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 25 dkg fehér tönkölyliszt
  • 3-4 dkg élesztő
  • 15 dkg bio vaj
  • 10 dkg méz (ha nem szirup állagot teszel bele, pl. kókuszvirágcukor, akkor több folyadékot fog igényelni)
  • 1 teáskanál himalája só
  • 3 dl rizstej

Nutellás töltelék:
Kakaós töltelék:
  • 4 teáskanál kakaópor
  • 8 teáskanál kókuszvirágcukor
  • 3 dkg puha, bio vaj
  • kókuszkrém (amennyi kell, hogy kenhető legyen)


Elkészítése:
  1. A lisztet tegyük egy tálba, és csináljunk a közepére egy mélyedést.
  2. A tejet langyosítsuk meg.
  3. Morzsoljuk a liszt közepébe az élesztőt, adjunk hozzá 1 kávéskanál mézet, és öntsünk rá kb. 1 dl langyos tejet.
  4. Keverjük össze úgy, hogy a körülötte lévő lisztből is beledolgozunk, de csak annyit, hogy egy lágy massza legyen. Fedjük le, és hagyjuk 10 percig pihenni. Ezalatt az élesztő felfut.
  5. Keverjük össze a tésztát, de csak annyira, hogy összeálljon a tészta. Ismét 10 perc pihentetés, lefedve!
  6. A tészta széleit húzzuk felfelé, majd nyomjuk bele a közepébe. Fordítsunk picit a tálon, és ismételjük meg a mozdulatot. Tehát forgassuk teljesen körbe a tálat, és 8-10 mozdulattal felhúzzuk a tészta széleit a közepére. Ennyi a dagasztási folyamat.
  7. Lefedve, 10 percig pihentessük.
  8. Ismételjük meg a dagasztási folyamatot és a pihentetési fázist még kétszer.
  9. Még egy dagasztási folyamat, majd lefedve pihentessük 1 órát.
  10. Ezidő alatt a duplájára kelt. Ököllel megcsapkodva üssük ki belőle a levegőt.
  11. Osszuk a tésztát 3 részre. Nyújtsuk ki egy nagy téglalap alakúra. Kenjük meg a töltelékkel és tekerjük fel.
  12. Szeleteljük fel, és tegyük a tepsibe. Ismét pihentessük úgy 35-45 percet.
  13. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  14. Ha letelt az idő, tegyük be a sütőbe. Kb. 30 perc elteltével kenjük meg a tetejét langyos, vaníliás tejjel.
  15. Tegyük vissza a sütőbe úgy 5 percre. Ennyi! Jó étvágyat!