A tegnapi spárgás rizottóhoz csak a fél csomag spárgát használtam fel. Mivel nem jó sokáig tartogatni, ezért ma ismét spárga volt a tányéromban. Ennek a receptnek az ötlete Chili & Vanilia oldaláról származik, viszont vegánosítottam, és még megturbóztam egy kis sárgarépával. Nem rontotta el. :)
A citromhéjat ne hagyjátok ki belőle, az adja meg azt a ízélményt, bátran próbáljátok ki.
- fél csomag zöld spárga (kb. 25 dkg)
- 1 közepes sárgarépa
- 2 dl zöldségalaplé
- himalája só, bors
- pár csepp friss citrom
- 1 evőkanál barna rizsliszt
- 1 dl zabkrém (ezt használom)
- leheletnyi BIO citrom héja (2-3 reszelés)
- 1 kávéskanál mustár
- kapor, metélőhagyma
Elkészítése:
- Előszőr a spárgát meghajlítjuk, és eltörjük. A csúcsos részét félretesszük, az alsó részét meghámozzuk, a végét levágjuk, majd felkarikázzuk.
- A sárgarépát meghámozzuk, kis kockára vágjuk.
- A zöldségalaplébe feltesszük főni a feldarabolt zöldségeket. Sózzuk (ha a zöldségalaplé nem sós) és borsozzuk. Cseppentsük bele a citromlét is.
- Kb. 10-15 perc alatt pároljuk puhára. Ekkor mehet hozzá a spárgacsúcs is.
- A riszlisztet keverjük össze a zabkrémmel, majd öntsük a főzelékre.
- Kb. 5 perc alatt főzzük össze, ezalatt besűrűsödik a főzelék.
- Vegyük le a tűzről. Reszeljük bele a citromhéjat, adjuk hozzá a zöldfűszereket is (1-1 kávéskanál mennyiség)