2017. január 20., péntek

Hajdinás kelkáposztaleves

A kelkáposztalevesnek leginkább a frankfurti változata ismert, én most viszont egy vegán változatot ajánlok nektek. Különlegessé tettem ezt még főtt hajdinával, amelynek a jótékony hatásairól már korábban írtam. 


Hozzávalók (2-3 adag):
  • 1/2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 duci sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 nagyobb krumpli
  • 1 szelet zeller
  • 1 szárzeller
  • 1 jó nagy marék felszeletelt kelkáposzta
  • 1/2 csésze zöld hajdina (nem pörkölt)
  • 2 babérlevél
  • 1/2 mokkáskanál majoranna (ezt ne hagyd ki belőle)
  • késhegynyi őrölt kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • himalája só, bors
Elkészítése:
  1. A zöldségeket tisztítsuk meg és karikázzuk, kockázzuk.
  2. Kókuszolaj-víz keverékén dinszteljük meg a hagymát, majd reszeljük bele a fokhagymát is.
  3. Dobjuk rá a zöldségeket (a kelkáposzta kivételével), pirítsuk együtt kb. 5 percig. Fűszerezzük. Öntsünk rá vizet és főzzük roppanósra. 
  4. Közben a hajdinát bő vízben főzzük kb. 10 percig. Öblítsük le.
  5. Tegyük bele a levesbe felcsíkozott kelkáposztát és a hajdinát. Mintegy 10 perc alatt főzzük össze.