2017. július 30., vasárnap

Töltött paprika húsmentesen

Egyre jobban teret hódítanak az olyan ételek, ahol a a húst növényi alapanyagokra cserélik. Persze egy az egyben nem lehet azt mondani, hogy ez teljesen olyan lesz, mint a húsos változat.... szerintem még finomabb. :) Nem olyan nehéz, hiszen nincs benne hús, de a magyaros íz a paradicsomos mártással csodásan érvényesül. És tudod, mi a különleges ebben az ételben? Az, hogy a húst alakorral helyettesítettem. Nem szójával, nem szejtánnal és nem is gombával. Hihetetlen, de ha jól eltalálod a fűszerezést, akkor egy nagyon finom főétel lesz belőle.



Hozzávalók:

  • 20 dkg alakor búza
  • 20 dkg parbolied rizs
  • 1 bio vagy házi tojás
  • 2 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • só, bors
  • 6-8 db tölteni való paprika
Paradicsomos mártás:
  • 0,5 kg friss paradicsom
  • 1 doboz sűrített paradicsom (Lidl-ben szoktam venni, dobozos)
  • 1 teáskanál méz
  • só, bors
  • 5-6 dl víz
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 evőkanál kókuszolaj
Elkészítése:
  1. Az alakor búzát 8 órára vagy akár egy egész éjszakára áztasd be. Másnap öblítsd le, majd 1 óra alatt, lassú lángon főzd puhára (kb. 3 csésze vizet önts rá, de főzés közben ellenőrizd, hogy ne ragadjon le.). 1 teáskanál sót tegyél a főzővízbe.
  2. Közben a rizst 2 csésze vízben, mintegy 30 perc alatt főzd meg (ebbe is tegyél 1 teáskanál sót).
  3. Az apró kockára vágott vöröshagymát a kókuszolajon dinszteld meg.
  4. A búzáról öntsd le a felesleges főzővizet, majd húsdarálóval vagy botmixerrel daráld meg.
  5. Keverd hozzá a megfőtt rizst, a tojást, a megdinsztelt hagymát (az olajjal együtt), a fűszereket és reszeld bele a fokhagymát is. Jól keverd össze, az ízeket ellenőrizd!
  6. A paprika tetejét vágd le, szedd ki belőle a magházát. Töltsd meg az elkészített töltelékkel.
  7. Paradicsomos mártás készítése: Hevítsd fel a kókuszolajat, majd tedd vele a kis kockára vágott paradicsomot. Süsd össze, majd öntsd rá a sűrített paradicsomot és a vizet. Csorgasd bele a mézet, fűszerezd. Kb. 5 percig rotyogtasd, majd helyezd bele a paprikákat. A paradicsomos lé majdnem lepje el a paprikákat. Tepsibe is sorakoztathatod a töltött paprikákat, és erre öntsd rá az elkészült híg mártást.
  8. Mintegy 30-40 percig lassú lángon főzd, amíg a paprika héja megpuhul. Ekkor szedd ki a paprikákat, és a megmaradt paradicsomos mártást szűrd át (mivel került bele friss paradicsom is).
  9. Folyamatos keverés mellett (kézi habverővel) szórd bele a kukoricalisztet. Ettől lesz egy selymes, lágy mártásod. Ha szükséges, kicsi vízzel hígíthatod.
Kockára vágott, főtt krumplit kínálhatsz hozzá.