2013. november 9., szombat

Így készíts házilag ételízesítőt, bolti vegeta helyett

Sajnos a bolti vegeták mindenféle ízfokozóval, cukorral vannak teli. Ebben a bejegyzésben pontosan leírtam, hogy mit tartalmaznak ezek a bolti ételízesítők, és hogy mennyibe kerülnek. Ha magadnak készíted, akkor az a jó, hogy olyan zöldségeket használsz fel, amelyet te és a családod szeret.


1.verzió
  • 1 kg sárgarépa
  • 50 dkg petrezselyem gyökér
  • 50 dkg paradicsom (vagy 20 dkg aszalt)
  • 50 dkg karfiol
  • 25 dkg zeller
  • 25 dkg karalábé
  • 25 dkg kelkáposzta
  • 25 dkg hagyma
  • 25 dkg zöldpaprika
  • 20 dkg káposzta
  • 5 dkg fokhagyma
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 marék zellerzöld vagy szárzeller
  • 1 marék lestyán
Elkészítjük a zöldség darálékot (ledarálhatjuk húsdarálón vagy egy késes konyhai robotgép segítségével), és a sütőben megszárítjuk. Ekkor nem kell sót hozzáadni. Tepsibe tesszük, és légkeveréses sütőben az első 1-2 órában 60-70 fokon szárítjuk, majd még 8-10 óráig 40 fokon. A sütő ajtaja résnyire legyen nyitva, hogy a pára el tudjon távozni. Nagy melegben a szabadban is száríthatjuk, vagy akár aszalóban is

Ezzel az elkészítési móddal ez a vegeta élő marad. Honnan tudjuk, hogy élő egy szárítmány? Attól, hogy megmaradnak értékes beltartalmi anyagai (vitaminok, enzimek, ásványi anyagok, flavonoidok, fehérjék, stb.) a szárítás során. Hogyan tudjuk ezt ellenőrízni? Nagyon egyszerűen! Ha a szárítmányhoz hozzáadunk kevés vizet, akkor annak színében, illatában, ízében épp olyannak kell lennie, mintha friss lenne.

2. verzió

Elkészítése:
  1. A zöldségeket megtisztítjuk és ledaráljuk. Én tavaly húsdarálóval készítettem, idén pedig az S késes aprítóban morzsásra vágtam.
  2. Hozzáadjuk a sót. Kilógramonként 15-20 dkg himalája sót kell hozzáadni.
  3. Érdemes kis üvegekbe tölteni, hogy felbontás után ne romoljon ránk. Jól belenyomkodjuk az üvegbe, hogy a levegő minél jobban kiszoruljon.
Felbontás után tartsuk hűtőben! Az ételekhez elég 1-2 tk.-al használni, hiszen sót is tartalmaz.