2014. november 29., szombat

Mi kerüljön a mikuláscsomagba? 10+1 egészséges alternatíva

Az  előző blogban leírtam, hogy mi NE kerüljön a mikuláscsomagba, de most nézzük meg azt, hogy én mit szoktam egy csomagba tenni.  Sok esetben legjobb az, ha mi magunk készítjük el, persze tudom, hogy sokunknak nincs erre ideje.  Akkor azt tanácsolom, hogy mindenképp az összetevők alapján döntsünk.  Törekedjünk a természetességre.  Én szeretem a DM Alnaturás termékeit, de több webáruházban  is vannak nagyon jó mikuláscsomagba való ajándékok.



1. Kisebb játékok
Biztos meglepő, hogy ezzel kezdem a sort. Nos, a gyerekek nagyon, de nagyon tudnak örülni apró-cseprő ajándékoknak. Mi neveljük a gyerekeket arra, hogy csak édességeket teszünk a csomagba. Mi lenne, ha csak kisebb játékok lennének benne, esetleg még egy jó minőségű csokimikulás.   Ovisoknak, kisiskolásoknak nyugodtan vehetünk kisebb foglalkoztató füzeteket, színezőket, aranyos kis radírt, különleges csillogó tollat, mesefigurás füzetecskét, kulcstartót, vidám hajcsattot. De kerülhet a csomagba egy kisautó vagy éppen egy játék kisállat. Inkább kisebb darabok legyenek, de akár több is, mint egy nagy. De azért ár-érték arányban legyen. Szerintem ezeknek örülnek igazán a gyerekek. 

2. Magas kakaóvaj tartalmú csokimikulás
Ez azért nem hiányozhat a csomagból, hiszen Mikulás van. 50-70% csokimikulást lehet kapni, válasszunk ezek közül. Ne legyen töltött, ízesített, csak natúr, kakaóvajas, étcsokis.

3. Mogyoró
A dalocskából adódóan ez is kell egy csomagba, és a beszerzése sem olyan bonyolult. Héjas változatban vásároljuk meg.

4. Téli idénygyümölcsök
Természetesen ezek mindennaposak, így mikuláskor se hiányozzon. Egy szép piros alma, narancs vagy mandarin üde színfoltja lesz a csomagnak.

5. Aszalt gyümölcsök változatosan
Ezek kis csomagokba helyezve önmagukban is finomak. Vásárlás során figyeljünk arra, hogy  kén-dioxid mentesek legyenek. De feldobhatjuk egyszerűségüket úgy is, hogy megtöltjük pl. olajos magokkal, vagy házi marcipánnal, és ezt csokiba mártjuk. Házilag készíthetünk aszalt almát, melyet szintén lehet csokiba mártani.

6. Diákcsemege
Jó sok pénzt kérnek ezért, így házilag egyszerűen elkészíthetjük. Kedvenc aszalványunk és olajos magunk kerül bele (akár kisebb, egyforma darabokra is vághatjuk), egy szép kis zacskó, színes szalag, és kész is. Nem kell hozzá diploma ...

7. Trüffelből szaloncukor
Nos, olajos mag és aszalvány egyvelegéből isteni finom trüffeleket lehet készíteni. Amennyiben ezeket csokiba mártjuk, és szép, díszes papírba csomagoljuk, kész is az egészséges szaloncukor. De ha csak pici muffinos papírokba helyezzük, és úgy csomagoljuk, mint a boltban kapható Raffaellót, az is nagy sikert arat. Készíthetünk brownie, nutellás vagy éppen "Dunakavicsos" trüffelt, de a házi Raffaello is finom.

6. Csokoládé
Nincs olyan gyerek szerintem, aki nem szereti a csokoládét. Készíthetünk házilag, de vásárolhatunk  kis csokipasztillákat, melyeknek kifejezetten magas polifenol és C-vitamin tartalma van. Tehát nemcsak finom, de még immunerősítő is! Ezekből kis csomagocskákat készíthetünk.

8. Müzliszelet
Itt szintén kifejezetten fontos az összetevők vizsgálata, de egyszerűen házilag is tudunk készíteni.

9. Kekszek
Piszkei biopékségnek  ízletes kekszei kaphatók, édes és sós ízben is, de a DM-ben is kaphatunk jó minőségű kekszeket. Házilag készítve kis mikulásokat süssünk, de a mézeskalácsnak sem fognak nemet mondani a gyerekek. Egy szép mézeskalács szívecske feldíszítve, egy kis zacskóba téve... Ennyi az egész.

10+1 Aszalt édességek
Ez a plusz 1 pont kifejezetten az aszalóval rendelkező anyukáknak ajánlom. Egyszerû zserbó krékert, vagy más édes aszalványt készíthetünk, de gyümölcslapból gumicukor is készülhet.

Ha megnézitek az általam ajánlott alternatívákat, mindegyik teljes értékű, a gyerekek szervezetét és elméjét tápláló finomság.