2015. április 4., szombat

Narancsos kalács nemcsak húsvétra

Ilyen finom, különleges ízű kalácsot még nem ettem. A narancs kellemesen pikánssá teszi, mindenképp próbáljátok ki, amíg még kapható.


Hozzávalók:
  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (átszitálhatod, vagy egy részét fehér tönkölylisztre cserélheted)
  • 6 dkg bio vaj
  • 5 dkg méz /juharszirup
  • 1 dl frissen préselt narancslé
  • ha szükséges, akkor még növényi tejjel pótolom
  • 2 dkg élesztő
  • fél üvegcse narancsolaj
  • 1/2 kávéskanál vaníliapor
  • kandírozott narancshéj
  • 1/2 teáskanál himalája só
  • a kenéshez: 1 teáskanál méz pici vízzel hígítva
  • dió és kókuszvirágcukor megszórásra
Elkészítése:
  1. A lisztet szitáljuk át, hogy kevesebb korpa legyen benne. Így jobb lesz a kalács állaga. A liszt mennyisége átszitálás után legyen 30 dkg.
  2. Csináljunk egy mélyedést a lisztbe, morzsoljuk bele az élesztőt, csorgassunk rá egy pici mézet és egy kevéske langyos növényi tejet. Hagyjuk pár percig, hogy felfusson az élesztő.
  3. Adjuk hozzá a sót, a narancslevet, a narancsolajat, majd morzsoljuk bele a puha vajat is.
  4. Dagasszuk jól ki a tésztát. Ha szükséges, egy kevéske növényi tejet adhatunk hozzá.
  5. Kelesszük a duplájára.
  6. Osszük 3 fele a tésztát, és csináljunk egy egyszerű fonást.
  7. Szükségünk van egy kuglóf formára: Kenjük ki kókuszolajjal, majd tegyük bele a megfont kalácsot.
  8. Szintén hagyjuk pihenni úgy 30-40 percig, majd kenjük meg a mézes vízzel.
  9. Szórjuk meg az összetört dióval és egy kevéske kókuszvirágcukorral.
  10. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük úgy 35 percig.
  11. Vegyük ki a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni,