2015. június 7., vasárnap

Tejszínes karfiolragu kölessel és grillezett zöldségekkel

Nagyon szeretem a zöldséges ragukat, bármikor meg tudnám enni. Ez most ebédre készült, de vacsorára sem nehéz eledel.


Hozzávalók (2 főre)
  • 1 kis fej karfiol
  • 2 sárgarépa
  • 1 újhagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl zabtejszín
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • himalája só
  • kis marék petrezselyemzöld
  • bors, chili
  • 1/2 evőkanál kókuszolaj
Köret:
  • 1 bögre köles
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kókuszolaj
  • zöldségek grillezve (padlizsán, kápia paprika, cukkini)
  • pác: vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, pirospaprika, olívaolaj
Elkészítése:
  1. A karfiolt szedjük rózsáira, a sárgarépát pedig vágjuk nagyobb darabokra.
  2. A kókuszolajon dinszteljük meg a karikára vágott újhagymát és reszeljük bele a fokhagymát is.
  3. Dobjuk rá a karfiolt és a sárgarépát, és pirítsuk együtt úgy 5 percig.
  4. Öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Fűszerezzük.
  5. Kb. 10 perc elég, hogy puha legyen a zöldség, de még picit roppanós.
  6. Tegyük hozzá a zabtejszínt és az apróra vágott petrezselymet, majd rottyantsuk össze.
  7. A körethez a kölest jó alaposan mossuk át, majd tegyük egy száraz serpenyőbe. Folyamatos keverés mellett addig pirítsuk, amíg szépen különválnak a szemek egymástól.
  8. Reszeljük bele a fokhagymát is. Ekkor már adhatunk hozzá 1 evőkanál kókuszolajat.
  9. Pici pirítás után öntsük fel 2x mennyiségű vízzel. Sózzuk. Miután felfőtt, fedő alatt, lassú tűzön 12 perc alatt elkészül. Vedd le róla a fedőt, picit lazítsd fel villával és hagyd hűlni.
  10. A grillezett zöldségeket daraboljuk fel, majd reszeljük bele a hagymákat és fűszerezzük. Locsoljuk meg olajjal, és hagyjuk állni úgy fél órát.
  11. Tegyük egy zsírpapírral kibélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben, grill fokozaton úgy 10 perc alatt készítsük el. (220 fok, grill, légkeverés). Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen.
  12. A kölesre tegyük a karfiolos ragut, majd erre a grillezett zöldséget.