2015. december 14., hétfő

Diós bejgli egészségesen

Ez a bejgli nemcsak abban különleges, hogy tej- és tojásmentes, hanem azért is, hogy teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készül, természetes édesítővel. Mindenképp próbáljátok ki, nálunk nagyon gyorsan elfogyott. :)


Hozzávalók (2 rúd):
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
  • 10 dkg fehér tönkölyliszt
  • 12 dkg bio vaj 
  • 1 dkg élesztő 
  • 5 dkg méz 
  • 50 ml növényi tej 
  • csipet só 
Töltelék:
  • 25 dkg darált dió 
  • 8 dkg méz vagy juharszirup
  • 5 dkg mazsola 
  • 5-6 csepp citromolaj 
  • ½ mokkáskanál fahéj 
  • ½ mokkáskanál vaníliapor 
  • kb. 1 dl rizstej
Elkészítése:
  1. Először a tölteléket készítsük el, mert annak a töltéskor teljesen hidegnek kell lennie. A diót a mézzel, a fűszerekkel és a mazsolával összekeverjük. A tejet felforraljuk, majd fokozatosan leöntjük vele a fűszeres diót. Közepesen kemény tölteléket kell kapni. 
  2. A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel és a sóval. 
  3. Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, és csorgassunk hozzá egy pici mézet. Hagyjuk felfutni. 
  4. Ezután a tésztához adjuk hozzá ezt az élesztős tejet és a mézet. Gyúrjunk belőle egy jó állagú, nem ragacsos tésztát.
  5. A tésztát mérleggel pontosan kétfele mérjük, majd vékonyan, téglalap alakúra kinyújtjuk.
  6. Ráegyengetjük a töltelék felét. A széleit behajtjuk, majd szorosan feltekerjük. 
  7. Megkenjük mézes tejjel. Legalább 6-8 órára tegyük letakarva hideg helyre. Ha nincs ilyen, akkor tegyük be a hűtőbe, de takarjuk le, hogy ne száradjon ki. 
  8. Sütés előtt hurkapálcikával jól szurkáljuk meg (egészen az aljáig), majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 35 perc alatt süssük meg. Szeletelés előtt várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.
Tipp: A tészta és a töltelék azonos keménységű legyen, különben a sütéskor megreped a tészta.