2016. január 6., szerda

Kristóf féle pásztorpite kicsit másképp

Újból fellapoztam Kristóf könyvét, ma ezt a finomságot választottak ki. Néhány hónappal ezelőtt már egyszer elkészítettem, akkor még az oldaláról "lestem" el a receptet. Most sem követtem mindent a leírásnak megfelelően, próbáltam egy picit a saját ízlésemre alakítani.


Hozzávalók (2 adag):
krumplipüré:
  • 3-4 krumpli
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • só, bors
  • zöldfűszer: metélőhagyma, zeller, petrezselyem

ragu:
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb padlizsán felkockázva
  • 2 nagy gomba felszeletelve
  • 1 piros paprika (pl. kápia vagy kaliforniai)
  • 1 csésze főtt csicseriborsó
  • kb. 1,5 dl paradicsomlé/püré
  • kb. 0,5 dl vörösbor
  • víz
  • só, bors, oregano, füstölt pirospaprika, őrölt kömény
Elkészítése:
  1. A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és vízben tedd fel főni. Sózd meg, és a megtisztított fokhagymát is tedd mellé. Ha megfőtt, öntsd le róla a vizet, add hozzá a kókuszolajat és a zöldfűszereket, jól pürésítsd.
  2. Egy serpenyőbe olvaszd fel a kókuszolajat, és dobd bele az apróra felkockázott vöröshagymát. reszeld bele a fokhagymát is. Kevergesd, majd önts hozzá egy pici vizet, és hagyd elfőni.
  3. Add hozzá a kis szeletekre vágott piros paprikát. Ismét következik úgy 5 perc keverés, majd a padlizsán, kicsit később a gomba következik. 
  4. Apránként adagold hozzá a paradicsomlét és a vörösbort, és szükség szerint vízzel pótold.  Kevés lé mindig legyen alatta. Lefedve (időnként megforgatva) kb. 20 percig rotyogtasd. 
  5. Kóstold meg, szükség szerint még fűszerezd. Borítsd bele a megfőtt csicseriborsót, még vagy 5 perc összefőzés, és készen is van.
  6. Egy jénaiba terítsd szét a ragut, majd simítsd rá a fűszeres krumpipürét. A tetejét szórd meg pici füstölt pirospaprikával.
  7. Előmelegített sütőben (180fok), úgy 30 perc alatt süsd meg.
Tálalás előtt hagyd úgy 20 percig állni, hogy a krumpli egy picit dermedjen.