A népi gyógyászat kiemelkedően fontos gyógynövénye a csalán. Úgy veszem észre, hogy az elmúlt években a medvehagyma eléggé a háttérbe szorította, pedig ez is van olyan értékes, mint a macihagyma. :)
Nagyanyáink a mindennapi étkezéseikbe is beiktatták a csalánt, nemcsak teát készítettek belőle, hanem salátát, leveseket, mártásokat, főzelékeket is.
Úgyhogy irány az erdő, mező... gyűjtsünk friss csalánt és főzzünk belőle egészséges ételeket.
- 2 marék spenót
- 1 marék csalán (friss hajtásvég 2-3 levéllel)
- 1 marék medvehagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zabliszt
- 1/2 evőkanál kókuszolaj
- kb. 0,5 dl zabkrém
- himalája só, bors, szerecsendió
- 3 szép burgonya héjában sütve
- tetejére fokhagymás olívaolaj
Elkészítése:
- A zöld leveleket mossuk meg és vágjuk fel.
- A felhevített kókuszolajra dobjuk ezeket a zöld leveleket (csalánt, spenótot és medvehagymát).
- Reszeljük bele a fokhagymát is.
- Addig kell sütni, amíg teljesen összeesnek a levelek.
- Ekkor szórjuk rá a zablisztet, és öntsünk rá egy kevéske vizet (kb. 0,5 dl)
- Néhány perces főzés után botmixerezzük krémesre.
- Fűszerezzük, majd öntsük hozzá a zabkrémet.
- A héjában sült burgonyáról szedjük le a héját, és kockázzuk fel.
- A végén locsoljuk meg fokhagymás olívaolajjal. (elhagyható)